TÉMÁK, Kategóriák

Köhögés és szamárköhögés természetes ellenszerei

768
HOZZÁSZÓLÁS:

A köhögés a légutak kitisztítására irányuló reflexünk, melynek következtében a levegő, sokszor kellemetlen hangok kíséretében, feltör a légutakból. A köhögést kezdeményezheti a légutakba bekerülő por, gáz, étel, füst, idegen test vagy vírusos fertőzés okozta nyálka és slejm. Vírusos fertőzések hatására, a légutakban gyulladás jelentkezhet, mely a problémákat súlyosbítja.szamarkohoges-kohoges-05

Többféle köhögést is ismerünk

2 főkategóriába sorolhatjuk be őket. Vannak a váladékos, úgynevezett produktív, illetve vannak a száraz, improduktív köhögések. A váladékos köhögések gyógyulását, a köptetőszerek segítik elő, azzal, hogy oldják a légutakban felgyülemlett nyákot, így enyhítve a köhögésen.

Száraz köhögéseknél, csillapító gyógyszereket alkalmazhatunk, melyek közvetlenül a köhögési reflexre fejtenek ki hatást. A köhögési inger visszatartásával is gyógyíthatjuk magunkat. Sok betegnél téves érzet jelentkezik azáltal, hogy úgy érzi van mit felköhögni, miközben száraz köhögéstől szenved, így a sok megerőltetés következtében, légcső érzékenység alakul ki, ami további irritációt okoz. Ha nem érzünk egyértelmű ingert, ne erőltessük a köhögést.

Ha a köhögés folyamatos, 1-2 hete tart már, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
A szamárköhögés egy heves köhögési rohamok, mély sípoló belélegzéssel járó betegség, mely akár 3 hónapig is eltarthat. Amennyiben természetes gyógymódokkal nem tudunk enyhíteni a tüneteken, forduljunk orvoshoz.

Ördögbunkó, ördögharaptafű

Kiszáradt patakok és lápos vidéken élő gyógyfű. Úgy tartották, hogy teát kell készíteni ördögharaptafű gömbvirágzatából, a nagyon erős köhögésekre, szamárhurutokra. A megszárított növényből 4-5 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben és napi 3-4 alkalommal igyunk belőle egy teásbögrényivel, néha gargarizáljuk a teával a torkunkat. Hatásos még gyomor és bélfekélyre, ülőfürdőként aranyérre is. Az ördögharaptafű hatóanyagai: csersav, keserűanyag, szaponin, szkabiozid glikozida és baktériumölő anyag.

Vasfű, uborkafű

Vizek partján, nedves kaszálókon, árkok mentén, földutak mentén élő gyógyfű, melynek megszárított virágos-leveles növényből 5-6 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben hörghurutra és szamárköhögés csillapítására. Naponta 4-5 alkalommal fogyasszunk belőle 2-3 dl-t. A főzet öblögetésre is kiváló. A vasfű hatóanyagai: keserűanyag, szaponin, csersav, glikozid, nyálka, illóolaj, invertinenzim, cukor, emulzin.

Borsosmenta, pasztillagaz, pasztillafű

A növény, kiskertekben vagy réteken fordul elő nagyobb mennyiségben. A borsosmenta köhögésre és légcsőhurut gyógyítására használható, de alkalmazzák az iparban is, például pasztillacukrok gyártásához. A megszárított anyagból 3-4 csipetnyit főzzünk fel a levelekből 1 liter vízben és mézzel édesítsük a főzetet. Ivóvíz helyett is ihatjuk. Naponta legalább 5-6 alkalommal igyunk a teából a gyógyulás érdekében, alkalmanként egy teásbögrényivel. Néha gargarizálhatunk is vele. A főzet más betegségeket is gyógyít. A borsosmenta hatóanyagai: mentoltartalmú illóolaj, keserűanyag, cseranyag, nikotinsav, kávésav, klorogénsav.

Kék iringó

Füves réteken, száraz területeken, árkok mentén, patakok partján, földutak mellett élő gyógynövény. A kék iringó virágos-leveles szárát régebben megfőzték szamárhurutra. A megszárított anyagból 5-6 csipetnyit 1 liter vízben főzzünk fel és napközben ivóvíz helyett is igyuk A kék irngó hatóanyagai: szaponin, illóolaj, alkaloid, cseranyag. A teát ihatjuk szívnyugtatóként is.

Vadrózsabogyó, csipkebogyó, hecsedli

Erdők szélén, bozótosok között, fasorok mellett, legelők szélén élő ágas cserje. A vadrózsabogyókból főzött tea jó hatást vált ki hurutos megbetegedésekre. Nemcsak a torkot, az emésztőszerveket is gyógyítja. Csökkenti a magas vérnyomást. A megszárított, összetört bogyókból 6-7 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben és napi 6-7 alkalommal igyunk 1-2 dl-t. A vadrózsabogyó hatóanyaga: C vitamin, pektint, cukrot, alma és citromsavat, magnéziumot, vasat, meszet, illó és zsírolajat, cseranyagot, nyomokban pedig A, B, P és K vitamin.

Ánizs

A tudomány támogatja az ánizs hörghurut, köhögés és asztma elleni hagyományos használatát. Több tanulmány szerint is az ánizs olyan vegyületeket (kreozolt és alfa-pinént) tartalmaz, melyek oldják a légcsövekben lerakódott váladékot, így könnyebben fe lehet tőle köhögni. Az ánizsból készült biotermékek, kiválóan alkalmasak télen, a megfázás és influenza okozta tünetek enyhítésében.

Fehér árvacsalán

A növény föld feletti virágos-leveles szárából készített tea, gyógyítja a hurutokat, a légcsőhurutot is. A megszárított anyagból 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben és iszogatjuk naponta alkalmanként 1-2 decilitert. Álmatlanság ellen is használhatjuk. A fehér árvacsalán hatóanyagai: nyálka, illóolaj, cseranyag, glikozid, szaponin, xantofill.

Fehér mályva, orvosi ziliz

Ártereken, patakok, csatornák mentén, nyirkos réteken előforduló gyógynövény. A fehér mályvának, inkább a levele tartalmazza a gyógyító anyagot. A légcsőhurutos megbetegedésére a megszárított levelekből 5-6 csipetnyit főzhetünk fel 1 liter vízben, majd napi 4-5 alkalommal igyunk 1,5-1,5 dl-jével. A főzet gargarizálásra is használható. A fehér mályva hatóanyagai: nyálka, illóolaj.

Szappanfű, szappanvirág

Árkok mellett, földutak szélén, fasorok alján, töltéseken, vízpartokon termő gyógyfű. Nincs jobb a torokban lerakódott váladék, flegma kiköptetésére, mint a szappanvirág virágos-leveles szárából elkészített tea, gargarizálva, öblögetve. A megszárított anyagból 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben, majd napi 6-7 alkalommal öblögetünk vele. Erős nyálkaoldó hatása van. A szappanfű hatóanyagai: szaporubrin, szaporubrinsav, kevés zsíranyag.

Birsalma

Tartós köhögésre, a megszárított birsalmalevélből hatásos tea készülhet. 7-8 csipetnyi összetördelt levelet főztek fel 1 liter vízben, mézzel ízesítve, akár ivóvíz helyett is igyuk.

Pipacs

Kalászos táblákban, azok környékén és elhagyott szántókon, réteken gyakori mezei gyógynövény. Köhögés gyógyítására, a megszáritott pipacsszirmokból 5-6 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben. Napi 4-5 alkalommal igyunk egy kisebb teásbögrényivel. Oblögetésre is használható, naponta 6-7 alkalommal. A pipacs főzetének, enyhe nyugtató hatása is ismert. A növény hatóanyagai: sok nyálka, nyomokban alkaloid, színanyag.

Harmatfű

A növény egy pepsin tartalmú erjesztőanyagot tartalmaz. Már a népi gyógyászatban is használták, de csak újabban győződtünk meg a harmatfű gyógyhatásairól. Szamárköhögés és ideges alapra visszavezethető görcsös köhögés ellen gyakran alkalmazhatjuk.

768
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]